Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Astana'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 5. Sağlık Bakanları Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı'nın sağlık alanında ortak hareket etmesi ve eşitliği sağlamak adına somut adımlar atması gerektiğini vurguladı. Özellikle tıbbi malzeme ve ilaç üretiminde iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan İşbirliği Çağrısı
Bakan Memişoğlu, Astana programının ikinci gününde Kazakistanlı mevkidaşı Akmaral Alnazarova ile bir araya geldi. Ardından Türk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Toplantısı'na katıldı. Oturumun açılışında konuşan Memişoğlu, Türk Dünyası'nın ortak tarih, kültür ve güçlü bağlarla birbirine bağlı olduğunu belirtti. Teşkilatın sadece bölgesel değil, küresel düzeyde de etkin bir iş birliği platformu olduğunu vurguladı.
Memişoğlu, "Bu anlamlı buluşmaya ev sahipliği yapan Kazakistan hükümetine, Sayın Bakan Akmaral Alnazarova'ya ve kıymetli yetkililere şükranlarımı sunuyorum. Türk Dünyası ortak tarih, kültür ve güçlü bağlarla birbirine kenetlenmiş büyük bir ailedir. Ülke olarak çeşitli platformlarda en yüksek düzeyde dillendirdiğimiz üzere Türk Devletleri Teşkilatı yalnızca bölgesel değil, küresel düzeyde etkin bir iş birliği platformudur. Teşkilatımız, siyasi ve ekonomik ilişkiler kadar sağlık ve insani alanlarda da ortak çözümler üretme kapasitesine sahiptir" dedi.
Bakan Memişoğlu ayrıca, sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğinin birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinliğine ve nitelikli sağlık personeline dayandığını ifade etti. Sağlık çalışanlarının eğitimi ve ülkeler arasında tecrübe paylaşımının bölgesel sağlık dayanıklılığını güçlendireceğini söyledi.
Türkiye'nin Tecrübeleri ve Katkıları
Memişoğlu, Türkiye'nin yıllardır sürdürdüğü sağlık reformlarıyla birinci basamak sağlık hizmetlerinde önemli başarılar elde ettiğini belirtti. Aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi, toplum temelli sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, dijital sağlık çözümlerinin entegrasyonu ve modern hastane altyapısı sayesinde vatandaşlara daha erişilebilir ve etkin bir sağlık hizmeti sunulduğunu ifade etti. Türkiye'nin bu birikimini Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altındaki kardeş ülkelerle paylaşma gayretinde olduğunu vurguladı.
"Türkiye, insani ve teknik kapasitesiyle her zaman dost ve kardeş ülkelerin yanında olmuş ve olmaya devam edecektir" diyen Memişoğlu, Covid-19 pandemisi ve son dönemde yaşanan doğal afetlerin sağlık alanında dayanışmanın ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.
Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında sağlık alanında ortak projeler geliştirmeye yönelik girişimlerin artırılmasını Türkiye olarak önemsediklerini ve desteklediklerini belirten Memişoğlu, "Nitekim Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde sağlık alanında kurulan 15 alt çalışma grubunun 5 tanesinde lider ülke olarak ilgili teknik birimlerimizin aktif katılımlarıyla mevcut iş birliği çabalarına katkı sağlamış bulunmaktayız. Sağlık personeli değişim programları, ortak eğitim inisiyatifleri ve kriz durumlarında koordineli müdahale mekanizmaları gibi konular iş birliğimizi daha da ileriye taşıyacaktır. Sağlık alanında yeni tematik alanları içeren ve üye ülkelerimize muhtelif sorumluluklar yükleyen sağlık eylem planımızın tüm üye ülkelerin yoğun gayretleri ve adanmasıyla etkisinin artacağına ve hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Sağlıkta Eşitlik İçin Ortak Adımlar
Memişoğlu, "Türk Devletleri Teşkilatı olarak ortak hareket etmeli, sağlıkta eşitliği sağlamak adına somut adımlar atmalıyız. Bu bağlamda sağlık alanında ortak üretim kapasitemizi artırmak, tıbbi malzeme ve ilaç üretiminde iş birliğini güçlendirmek için birlikte çalışmalıyız" şeklinde konuştu. Türkiye'nin yakın dönemde ‘Üreten Sağlık Sistemi' vizyonu ile yeni bir süreç başlattığını vurgulayan Memişoğlu, bu sürecin önemli bir parçasının da Türk Dünyası olması gerektiğini belirtti.
Bakan Memişoğlu ayrıca Kıbrıslı Türk kardeşlerinin maruz kaldığı izolasyona karşı Türk Dünyası ailesi olarak dayanışma göstermenin önemini vurguladı. Türkiye'nin Kıbrıs Türkü kardeşlerinin haklı davasını paylaştığını ve Türk Devletleri Teşkilatı'nın desteğini önemsediğini ifade etti.
TDT Sağlık Bakanları Oturumunda, "2025-2026 Eylem Planı" onaylandı ve katılımcı ülkeler arasında "Ortak Bakanlar Deklarasyonu" ve mutabakat zaptları imzalandı. Deklarasyonu Türkiye adına Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu imzaladı.
- Acil Sağlık Hizmetleri Konulu Mutabakat Zaptı
- Biyogüvenlik Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı
- Tıp Eğitimi ve Bilimi Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı
- İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumları Arasında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı
Sağlık Bakanı Memişoğlu'nun Astana'daki temasları, Türk Devletleri arasındaki sağlık iş birliğinin güçlendirilmesi ve sağlıkta eşitliğin sağlanması adına önemli adımlar atılmasına zemin hazırladı. Bu iş birliğinin, gelecekte Türk Dünyası'nın sağlık alanındaki dayanıklılığını artırması ve vatandaşlara daha kaliteli hizmet sunulması bekleniyor.