30 Nisan 2025 Çarşamba

Bolu'da Deprem Tehlikesi Geçti Mi? Uzman Açıklaması!

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Ateş, Bolu'da kısa vadede büyük bir deprem beklenmediğini açıkladı. Ancak Ateş, eski yapıların 5.2 büyüklüğündeki bir depremde bile yıkılma riski taşıdığını vurgulayarak, güçlendirme çalışmalarının önemine dikkat çekti. Peki, Bolu'da deprem tehlikesi tamamen geçti mi? İşte detaylar...

Bolu'da Deprem Beklentisi: Uzman Ne Diyor?

Prof. Dr. Ali Ateş, Bolu ve çevresinde geçmişte yaşanan depremlerin ardından enerji birikiminin henüz yeterli seviyeye ulaşmadığını belirtti. 1940'lı yıllarda yaşanan Abant, Mudurnu ve Gerede depremlerinin ardından, fayların yeniden büyük bir deprem üretmesi için 250 ila 300 yıllık bir süreye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Ateş, "Şu anda Bolu'da kısa vadede beklenen büyük bir deprem söz konusu değildir," dedi.

Ateş, İstanbul'da meydana gelen son depremin Bolu'ya doğrudan bir etkisi olmadığını da sözlerine ekledi. Titreşimlerin hissedilmiş olabileceğini ancak stres transferi açısından Bolu üzerinde yakın zamanda bir etkisinin olmayacağını düşündüğünü belirtti. Ancak, 5.1 büyüklüğüne kadar olan depremlerin her zaman olabileceğini ve bu durumun depreme hazırlıklı olmama anlamına gelmediğini vurguladı.

Mikro Bölgeleme Çalışması Neden Önemli?

Prof. Dr. Ali Ateş, Bolu'daki bölgelerin zemin yapılarının detaylı bir şekilde taranması gerektiğini vurgulayarak, mikro bölgeleme çalışmalarının önemine dikkat çekti. Yer altı su seviyelerinin belirlenmesi ve bu verilerin haritalanması gerektiğini belirten Ateş, "Doğru zemine doğru yapı tasarlanmalı, deprem dayanımı yüksek yapıların, yapı tasarım parametrelerine ve yükleme senaryolarına uygun olarak inşa edilmesi sağlanmalıdır," dedi.

  • Zemin yapısının detaylı incelenmesi
  • Yer altı su seviyelerinin belirlenmesi
  • Verilerin haritalanması
  • Doğru yapı tasarımı
  • Deprem dayanımı yüksek yapılar inşa edilmesi

Eski Yapılar İçin Tehlike Çanları

Prof. Dr. Ali Ateş, güncel deprem yönetmeliklerine göre tasarlanan ve inşa edilen yapıların 7.0 ve 7.2 büyüklüğündeki depremleri rahatlıkla atlatabileceğini ancak eski yapıların durumunun farklı olduğunu belirtti. Ateş, "Bu yapılar 5.2 büyüklüğündeki bir depremde bile yıkılma riski taşıyabilir," uyarısında bulundu.

Türkiye'de bugüne kadar 10 farklı deprem yönetmeliği yayımlandığını hatırlatan Ateş, her yeni yönetmeliğin, önceki yönetmeliklerin yetersizliklerinin fark edilmesiyle ortaya çıktığını ifade etti. Bu nedenle, yapı stoğunun detaylı bir şekilde incelenmesi, hangi yönetmeliğe göre inşa edildiğinin tespit edilmesi ve mevcut yönetmeliğe göre performans analizi yapılması gerektiğini vurguladı. Eğer yapının mevcut durumu yeni yönetmeliğin şartlarını sağlamıyorsa, bu binaların ya yıkılması ya da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sonuç olarak, Bolu'da kısa vadede büyük bir deprem beklenmese de, Prof. Dr. Ali Ateş'in uyarıları dikkate alınmalı ve özellikle eski yapıların depreme karşı dayanıklılığının artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması ve yapı stoğunun detaylı bir şekilde incelenmesi, Bolu'nun deprem riskine karşı daha hazırlıklı olmasını sağlayacaktır.

İlgili Haberler