10. Yargı Paketi Meclis'te! Hasta Mahpuslara Umut Işığı mı?
Gündem

10. Yargı Paketi Meclis'te! Hasta Mahpuslara Umut Işığı mı?


29 May 20255 dk okuma15 görüntülenmeSon güncelleme: 19 July 2025

Kamuoyunda merakla beklenen "10. Yargı Paketi", "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" adıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler'in açıkladığı ve AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan bu yeni yargı paketi, toplamda 30 maddeden oluşuyor. Özellikle hasta mahpuslara yönelik düzenlemeler içermesi, paketin en çok dikkat çeken yönlerinden biri oldu.

Yargı Paketinin İçeriği: Neler Değişiyor?

AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında paketin içeriğine dair önemli bilgiler verdi. Güler'in açıklamalarına göre, pakette yer alan bazı önemli düzenlemeler şunlar:

  • Hükümlülerin denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için ceza infaz kurumunda geçirmesi gereken sürenin kısaltılması hedefleniyor.
  • İkinci kez mükerrer olanların koşullu salıverilmeden yararlanmasına imkan tanınması öngörülüyor.
  • İyi hal durumunun ve koşullu salıverme şartlarının güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda olanlar için cezanın 4'te 3'ünü infaz etmeleri durumunda koşullu salıverme hakkı tanınacak.
  • Özel infaz usullerinin kapsamı genişletiliyor. Özellikle kadın ve çocukların lehine olacak düzenlemeler yapılıyor.
  • Hafta sonu veya geceleyin infaz usulünün kapsamı kasten işlenen suçlarda 1 yıl 6 aydan 3 yıla, taksirle işlenen suçlarda ise 3 yıldan 5 yıla çıkarılıyor (taksirle öldürme suçu hariç).
  • Konutta infaz kapsamı da genişletiliyor. Kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirmiş kişilerin bu süreyi 1 yıldan 3 yıla, 70 yaşını bitirmiş kişiler bakımından 2 yıldan 4 yıla, 75 yaşını bitirmiş kişiler bakımından 4 yıldan 5 yıla çıkarılıyor. 80 yaşını bitirmiş kişiler için ise 6 yıl hapis cezasının konutta infazına karar verilebilmesine imkan tanınıyor.

Hasta Mahpuslar İçin Umut Işığı

Paketin en önemli düzenlemelerinden biri, hastalık ve engellilik nedeniyle cezaevinde tek başına yaşamını sürdüremeyeceği Adli Tıp Kurumu raporuyla belgelenen hükümlülere yönelik. Bu kişilerin, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hariç olmak üzere, diğer hapis cezalarında daha insani koşullarda sağlık ve tedavi süreçlerinin yürütülmesi için konutta infaz şartı getiriliyor. Bu kapsamda, 3 yıl yerine 5 yıl hapis cezasını konutta infaz imkanı tanınıyor.

Güler, tutuklu çocuklara ilişkin düzenlemeye de değinerek, İdare ve Gözlem Kurulu’nun uygun görmesi hâlinde bu çocukların eğitim evlerine gönderilmesinin öngörüldüğünü belirtti. Ayrıca, Kürt sorununun çözümüne ilişkin sürece de dikkat çeken Güler, “Önümüzdeki günlerde hem idari tedbirler hem de varsa ihtiyaçlara yönelik yasal düzenlemeler konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz,” dedi.

10. Yargı Paketi'nin Meclis'e sunulmasıyla birlikte, özellikle hasta mahpuslar ve aileleri için umut ışığı doğdu. Ancak, paketin tüm detaylarının ve etkilerinin netleşmesi için Meclis'teki görüşmelerin ve oylamaların yakından takip edilmesi gerekiyor. Yargı paketinin yasalaşmasıyla birlikte, ceza infaz sisteminde önemli değişikliklerin yaşanması bekleniyor.